söndag 9 oktober 2011

Att hålla en fiskeplats levande del.3

Plötsligt vaknar jag av att det rycker i spöt som jag har i handen. Det visar sig vara en mört fast jag trodde det var en id,att vara trött och få en seg start under fiske kan skapa en del pinsamma situationer.
Vi hade begett oss till Trosa där det finns en pir som hyser ett 20-tal peggar och har ett gott rykte enligt ortsborna som gladeligen tar en promenad för att komma och titta på när vi fiskar.

Feeder fiske-Bottenmete

Nu har jag pysslat med prylarna skaffat mig ordentliga feederspön och prövat olika metoder som jag länge använt men inte riktigt fått någon övertygande indikation att dom kommer fungera (dvs det har inte funnits fisk).
Man skulle kunna säga att det är en blandning av "Holländska" och "Engelska",en metod som får varje moment
att ha en anledning utan att för den delen utesluta möjligheten att börja om under ett fiskepass/tävling.

Det första som är bra att veta är på ett ungefär hur bottnen där feedern landar är. Man drar feedern längs
bottnen och skapar en bild av hur det ser ut. När man är nöjd med platsen eller platserna klippar man linan på spolen för att begränsa att kasta fel, eller för långt bort. Nu gör jag en skillnad i mitt sätt att feederfiska jag låter ett andra spö vara anningen längre eller kortare klippad för att kunna variera utkasten speciellt om jag bommar en fisk (risken är överhängande att alla fiskar drar/skräms om man tappar fisk).

Vid grundmäskning med en feeder gör olika typer av vatten den skillnaden att det kan finnas underströmmar och ytströmmar. Detta i sin tur gör att mäsket bör ha en konsistens som antingen följer feedern till bottnen eller "exploderar" vid ytnedslaget. En mäsksort som känns bra är Gamma Feeder Geers Orange, dels för att den är lätt att bearbeta och när man har den som bäst blandad lämnar den efter sig som "stänk" på bottnen. Samtidigt är det bra att veta att mäsket försvinner efter en tid och då kan det vara bra att klocka så man vet när det är dags att underhållsmäska.

Gäddor jagar fisk vid ytan.
En rig som jag använt mig av länge,det enda som skiljer sig är om bottnen är fin att jag inte har "gummi tafs" om bottnen är fin och ren.

En botten kaka av mäsk lite casters och klippta maskar.

Inbakade beten med ett lock av mäsk.
Riggen som jag använder med dom "nya" reglerna har jag förstått att man måste låta feedern löpa fritt på linan.
Trosa Piren med Phil,Percy och Hasse.
Jag trodde det var en id nej en mört,nej en id...
Leader of the pack,från en cirkus 12kg fångst.
Två saker som jag inte slösar med är mask och casters. Har du tex. underströmmar så tror jag att man bara kastar bra beten i "sjön",om det inte har kommit in fisk. Det känns stabilare att kasta ut mindre av dessa och låta några majskorn som dragit till sig tex.scopex göra jobbet. Dels ligger som kvar bättre och kan locka till sig bonus fisk. När man senare får indikationer om att braxen är på plats börjar jag omsorgsfullt bearbeta fiskeplatsen för att bygga upp fångsten.

Ta det lungnt när du fiskar det är bättre att ta en tupplur,fika eller läsa mailen innan det börjar nappa och konsentrera sig på bra utkast så att man känner sig säker när feeder toppen indikerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar