söndag 26 februari 2017

Jakten på Sveriges mesta fisk

Jakten på den stora randiga.

Jag har förmodligen lagt ner mer tid under vintrar på att fånga den där riktigt stora abborren än en kommunal arbetare verkligen har arbetat fram till pensionen.

Några enkla tips som jag kan dela med mig är att framför allt våga tro på balanspirken. 
Många vågar inte fiska med balanspirken, men övning ger färdighet. Testa och fiska med en balanspirk bland tusenbröderna och när man fått in det rätta knycket så fångar man lika bra som med pirk. Skulle det vara riktigt trögt; Varför inte prova en mormyska ?

Vissa dagar fungerar det bättre med en pirk, av någon anledning gillar jag pirkar som tar ut svängarna typ en Bergman. Att ha en för svag trekrok brukar sluta illa så fega inte ur. Garn eller limkrok gärna betad med ett par lys pinkies eller magotts (Har hört att vissa kör med räka).

Under premiärvisningen på Sveriges mesta fisk hörde jag bland det bästa jag hört på många år från några gamla rävar; Lars Bodén & Charlie Hall.

"Välj ett vatten drag och lär känna igen det" och "Ismeta efter abborre"

Det första känner jag igen mig på helt och hållet, det andra måste vara bland det smartaste eftersom man både fiskar av effektivt och borde kunna sitta med ett pimpelspö samtidigt. Det senare kommer jag försöka inom snar framtid, kanske redan under vårisen.

Dom vattendrag jag jagat på kan jag som plånboken, platserna levererar och jag vågar säga att det alltid finns stor fisk på plats. Jag använder inte ekolod utan jag läser hellre djupkartor och strandlinjerna. En grynna, flad eller ordentligt kuperade bottnar får mig att börja borra målmedvetet. Små skillnader på djupet mellan två hål ibland ner till en meter emellan varandra kan vara avgörande. Ibland har jag funderat om man inte ska borra upp en ränna i isen så man jag röra sig precis som man jiggar längs en botten.

Solen eller ljuset har på senare tid blivit en avgörande faktor då vissa sjöar vaknar till liv när dom flesta pimplare packar ihop. Ofta fiskar jag från mitt på dagen tills solen är på väg ner över horisonten och huggperioden är kort, det sker med lyckat resultat. Rent ut sagt så har jag lyckats finna ett mönster som både spar på mina krafter och effektiviserar fiskedagen.

Sjöar med kräftor, vatten insekter och småfisk gärna med anslutande bäckar eller andra ihop sittande vattendrag verkar helt klart innehålla dom större fiskarna. Hur stora dessa sedan kan bli vet man bara om man fiskar av sjöarna, kan man dessutom komma åt dessa platser när isen släpper är det ett plus.
Jag har hört någon säga att ofta om det finns gott om sutare finns det även grov abborre, ligger kanske något i detta?

Varför skulle man inte kunna bottenmeta med en liten fisk eller räcka, samtidigt som man jiggar ?
Det verkar som man har en lång säsong framför sig i jakten på "Sveriges mesta fisk".

Julpimpeln med Enskede SFK gav denna 900 grammare.

Andreas Wetterhall med en fin randig.

Att experimentera med spö toppar kan sluta fel.

Denna dag skulle pirken total dominera min älskling satte mig helt på pottkanten.

Det nappade som bäst när solen lös i detta läge på isen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar