söndag 15 juli 2018

En resa till Hossmoån

Vad händer när man hyr ett hus vid ett välkänt fiskevatten ?

Egentligen är inget självklart när man har semester med familjen.
Men tanken var att åtminstone bekanta mig med dom närliggande sträckorna, få ut någon av barnen och för att få avkoppling. För det är väl en del av fiske?

Efter lite tid under våren framför datorn för att friska upp minnet från dom artiklar man har läst om vattnet som den ständigt levererande, packades en "light"packning med två 14 fots matchspön och ett feederspö.

Har aldrig betvivlat dom utrustningar vi använder när vi tävlingsfiskar, dom flesta spön har ryggrad nog att stoppa rusande fisk. Dock gäller det att upptackla utan konstigheter med enda knut för att få kroken att sitta.

Heter det Ljungbyån eller Hossmoån ?

Verkar gå lite blandade meningar kring detta även om det första är det korrekta.
Hossmo Fiskevårdsförening verkar ha gjort ett storartat jobb kring fiskeområdet och man har skapat delar av vattendraget anpassat för olika metoder av fiske som tex. flugfiske i dom strömmande delarna.

Dunöfjärden utanför söder om Kalmar ser livsfarligt för fiske efter predatorer.

Fantastiska strandängar skapade av generationer av betande kreatur.

Undrade ett tag om jag skulle lägga ett pass utanför mynningen.

Inloppet visade sig vara fullt av sutare fick jag veta av båtburna.

Det skulle bli svårt att välja en plats.

Sträckorna uppströms såg toppen ut för tävlingar.

Olika möjligheter överallt.

Men efter en kurva föll jag pladask, här skulle det ske.

Jag hade packat light, rullar med 0,26 lina,stickflöten och pålitlig krok.

Micropellets och fiskmjöl baserat mäskt utan några större partiklar och några burkar majs.

Nu eller aldrig, bära eller brista

Fiske kortet fick man snällt köpa online och det skulle kosta 100 kr per dag. Visst kan man tycka att detta är dyrt, men fiskevård måste väl ändå även den kosta att bedriva.

Tankarna var nästan lite magiska vid ankomsten, det skulle bli ett kvällspass första vändan.
Plötsligt stod ett bekant ansikte bakom mig, minns honom från ungdomsåren som spenderades vid Stockholm Ström. För att inte glömma dom diverse bilder han står med fångster värda sin respekt.

Vi bytte några ord om vattnet minnen och hur arbetet kring fiskevården bidragit till fällande domar mot tjuvfiskare. Jag avbröt samtalet kanske lite snävt med orden ; -Näe snacka går ju men nu måste det fiskas...
Dejan Milosevic fiskare av rang.
Givetvis skulle första kvällen sluta med en klassisk nolla, men ett halvkilo mäsk och några deciliter mikropellets och en burk majs hade åkt i så planen var att komma tillbaka på morgonen.
Dessutom hade jag fått tips om att jag satt på fel plats, den var bättre lämpad för natt fiske...

Fantastiska solnedgångar var bättre än alla tv apparater i världen.

Andra passet lyckades jag få med min dotter utan övertalning och vi var på plats tidigt, riktigt tidigt.
Hon ville gärna följa med så jag kände mig inte oroad och det tog inte lång stund förrän hon sov i sin stol.

Själv satt jag och provade olika sätt att presentera majsen på kroken, på string eller med betes gummiband som fungerat suveränt efter karp. Plötsligt går något karp liknande upp vid ytan på andra sidan och jag kan inte låta bli att kasta över ett flöte på andra sidan.

Jag fiskade nedströms med feedern och varierade med flötet fram och tillbaka, dock tycke jag mig se aktivitet precis framför fötterna.

Dottern började vakna till och klockan var runt 9 och det var stora braxar precis överallt. Dom verkade inte störas av att man kastade ut lite majs då och då.

Några av dom större exemplaren var lätt kring 70cm.


Det kändes som dom inte riktigt ville parkera än.

Resan minsta.

Resans lustigkurre.
Nu var det full värme och solen värmde på bra precis runt kl.10 indikerade feedern fisk och ett mothugg gav resans minsta, efter lite fotoassistans han jag bara lägga ut feedern igen när det blev bra böj på grejerna. Nu var det igång och jag skulle fokusera på fisket precis vid fötterna.

Samma mängd mäsk med pellets och en burk majs hade gått i vattnet. Nu åker vi hem och käkar lite, det var ingen som protesterade och en kall öl satt riktigt bra. Nu skulle platsen få vila till nästa morgon.

En kall öl är bland det bästa som finns.

Jag har beskrivit känslan om fisk över mäskplats som att få uppleva en jaccuzzi.

Det skulle bli 3 kvällspass och 4 morgonpass, utan tvekan var morgontiden kring klockan 10 då det hände mest. Under hela tiden fiskade jag framför fötterna med bäst framgång, jag oroade dock över scenariot om att kunna fånga mina fiskar på bild. Det gick inte att fibbla med dessa fiskar, dom var kraftiga nog att skada sig själva under strandtumulten som kunde ske.
Kortast mätte 55 cm och den längsta...

Det fick bli snabb mätning och vägning och direkt ner tillbaka till ån.
13 fiskar över 3 kilo med topp på 3.75 kg (50gr under pb) var resultatet och jag funderade om någon av dom större exemplaren skulle komma upp eller var dom för kloka?

Den här metoden var inte optimal för fotografering.

Nu började jag få in snitsen, kanske man ska införskaffa en avkroknings matta ?

Sista kvällspasset visade tecken, imorgon skulle det ske.
Det hängde regn i luften och var rejält varmt i luften, min jaccuzzi bubblade ordentligt.
Hade 4 burkar majs, 2 kilo mäsk och ett kilo pellets lyckats lura in någon av dom äldre?

Bommade två stycken hyfsat tidigt och gjorde ett smart beslut. Tog bort den tunna toppdelen av håvskaftet, visst har jag dragit in 5 kilos karp med håvskaftet men det var oroande att se hur den böjdes inför dessa lock.

Allting indikerade på att det var något större framför fötterna, det var inte alls den typen av uppvisningar som jag fått tidigare pass. Den enda fisk som körde sin lilla show var karpen som "snorklade" på andra sidan.

Nu dök flötet och mothugget kändes tyngst på hela resan. Måtte kamerans inställningar vara dom rätta, en kort dans möttes vi med det klassiska ytglufset. Håven kändes liten men väl över kanten, ett djupt andetag, ett lyft.

Snabb mätning 68cm, bra kondition, vägning i håven, upp ur håven ett tryck på kameran, en tveksam väntan på automatiken.
Ner med fisken i vattnet allt gick snabbt,  jag vägde håven med slem 185gr, vågen visade 4.7kg!
Jag satte mig ner såg hur fisken vilade sig vid åkanten innan den simmade iväg.

En lyckad resa hade tagit slut, barnen dök upp bakom mig dom frågade om jag fått något. Det började regna, första gången sedan slutet av april kring Hossmo.

Lite magiskt var det, kan inte sluta tänka take-a-part med karp topparna på, kommer jag tillbaka hit?

Mitt nya pb på braxen lyder på 4,5kg.
Tack familjen,Dejjan,Hossmo Fiskevårdsförening och hjälpsamma boende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar