onsdag 8 juni 2011

Vad hände i Serbien?

Efter att ha packat en väska började resan mot Köping,Halmstad och sedan vidare genom Tyskland,Tjeckien,Österrike,Slovakien,Ungern för att till sist
hamna i Serbien och Golubac.
Innan den här resan hade det "googlats" och "mejlats" för att få en bild av
hur fisket skulle vara och om man behövde gummistövlar.
Allting eller inget visste flera lag som skulle fiska detta klubblags-vm
och via en granne och hans tävlingsfiskande vän fanns följande anteckningar på en papperslapp: Vedervajz,Crivici,Fuj,Larva,Pez och Sistavci.
Det fanns många arter i Danube men som oftast skulle det avgöras med arten Gobio(en sorts abborrfisk)så här års trodde tävlinsfiskaren.
Eftersom tiden var knapp förmedlades det mesta via mejl och vad som kommit fram och vad som skulle bli avgörande för tävlingshelgen visste nog ingen förrän under torsdagens och fredagens träningspass.Med ett vakande öga på det Serbiska laget under tre timmars fiske förstod man att vikter kring 2-6 kg skulle bli avgörande på varje sektion med dom högre vikterna på sektion A och B där man vunnit en tävling på en vikt kring 8 kg under fyra timmars fiske.
Eftersom fisken snittade ganska låg vikt krävdes det precision och en metod
som höll betet så nära botten som möjligt,även vid missat hugg.
Man skulle kunna säga att det såg stundom ut som det var ryckfiske efter strömming fast med ett flöte som försvann även om det vägde 0,7 gram eller 25 gram när fisken högg.

Gobio var annars en ganska agressiv rackare som det fanns gott om och det var nog bara när "Tärnings ormen"(Dice snake) jagade som den försvann.
Det fanns gott om orm och den längsta fick heta "Top 3" och den minsta "Linjalen".
Under ett pass av övervakning av det engelska laget dök det plötsligt upp carassio som givetvis Alan Scotthorne var först med att fånga och kort därefter hade tysken Heiko Schmidt två stycken och en karp i nätet,skulle det vända och bli annorlunda fiske?

Fredag och invigning av mästerskapet,som vanligt bjöds det på dans och tal
och det förstnämnda var faktiskt riktigt bra.Dansen var en berättelse och framfördes brilliant ackompanjerat av ett band som bjöd på takt förändringar sällan hört i svensk radio, till skillnad från framträdandet på stranden under söndagsmorgonen framfört i form av "jojk" och trumslag på en Geers balja...
Lördag och tävlingsdags,nerverna fanns där och förväntningarna att länder som Serbien,Kroatien,San Marino,Rumänien,Ungern och England skulle prestera
hade veckan redan visat frågan var dock i vilken ordning och vart skulle vi hamna?

Efter start signalen stod luften helt still och Tom Östlund hade fått en mardrömms start,redan 15 minuter in i tävlingen låg han 15 fisk efter och det verkade som dött på hans peg(D-sektionen). Håkan "$" Svedlund hade lite mer fisk på E-sektionen och Roger Järling på C-sektionen fick konstatera att det kunde ha varit bra om man fiskat löj med 11 meters take-a-part vilket inte många gjort varken förr eller under träningsveckan.
Fredrik Andersson på B-sektionen fiskade brilliant till sig en fjärdeplacering och Thomas Söderlund på A-sektionen var inte heller nöjd med dagen som måste varit en av Constellations Stockholms mörkaste i historien.

Var det mäsket eller avsaknaden av klippta blodiglar i mäsket anledningen till misslyckandet?
Våran resa hade slutat som en krossad flaska "Enkel" men det var flera som hade fått motvind för på sektion C-hade vattenståndet fått näten att ligga på land och en våg vikterna att variera mellan ett par hekto till ett kilo.
Detta var oacceptabelt men det hade hänt och länder som Ungern kunde missa chansen till en första plats tack vare situationen som uppstått.

Söndagen kom och vi lyckades inte mer än förbättra våra poäng på A och B sektionen där Freddan hade tagit ytterliggare en bra placerineg om det inte varit för problemen med alla riggar som fastnade i bottnen under den första timmen.Thomas hade problem med fisket men knep en åttonde plats medans åskmolnen hade hopat sig över C,D och E sektionen där Roger,Tom och Håkan hade haft dåligt fiske.

Det var märkbart att stämmningen var låg och 30 minuter efter sista invägnigen stod det klart att Ungern hade tagit hem mästerskapet välförtjänt med Serbien och England på podiet efter sig.
Det är bara att gratulera,kunskap och teknik hade vunnit och många av dom andra länderna som fiskat bra kunde gotta sig i att Kroatien knep guld och brons och Holland tog silver individuellt något som visar hur jämt fisket var trots artfattigdomen.

Slutligen vill jag tacka:Vesko,Ilic,Kenneth,Mattias "Capitano" Larsson och alla tävlande som bjöd på en minnesvärd resa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar