fredag 17 augusti 2012

Att förenkla waggler tackel

Har fiskat med waggler flöten till och från och börjar känna mig nöjd med sättet som jag tacklar upp dessa.
Först tog det mig ett tag (sedan förra året) att klura ut hur långa alla linor och vilken sorts lina som bör användas när man tex. fiskar med slider.


Egentligen är den viktigaste detaljen att tafsen som kroken sitter
på inte på någotvis kan fastna på huvudlinan. Jag använder en Shimano Technium i dimension 0,26mm som vissa kan tycka är väldigt grov. Mellan huvudlinan och tafsen har jag en ca: 1/2 meter 0,30mm som i sin tur har en "svivel" där tafsen 0,14-0,19mm kan enkelt fästas och varieras i längd (en tafs kring 0,7 meter fungerar bra) och som i sin tur kan kompletteras med några napphagel.
På 0,30 linan har jag en tub med huvudbulken som jag utvecklat vidare från att bara ha ett kulbly till att använda "bly diskarna" som sitter på dom flesta waggler flötena (dessa skramlar annars mest omkring).

Tuben egenskap är  till för att skapa en "dart effekt".
Det finns olika sorters tuber och bly som går att använda.
Jag började med att använda diskarna från flöten för att enklare hitta rätt vikt.
Till synes fungerar det och även om det ser klumpigt ut.
Längderna har jag tagit fram genom ett antal hundra kast tills det kändes bra och att man såg hur wagglern
fick en bra bana genom luften. Alla skarvar nedanför flötet gör man enkelt styvare genom att knyta en dubbel
lina som man fördelar med flera öglor.

14 grams waggler.

8 grams waggler.

16 grams waggler.
Givetvis spelar spöna sin roll och jag finner längre spön fungera bättre till tyngre wagglers kring 15 fot.
Aktionen bör inte vara för mjuk eller parabolisk men jag tror det sitter i varjes handled hur han/hon kastar.

En digital "dealer scale" gjorde livet lite enklare att få reda på vad man tog bort från  alla olika wagglers.

Att fästa lodet på "swiveln" gjorde det lättare att få rätt längd på tafsen.

Längden med 0,30mm lina och bulk förvaras lätt på vindor.
Visst går det att förenkla den här ytterliggare.

3 kommentarer:

 1. Innovativt Tikkanen;-) kan va nått man prövar!! Swee

  SvaraRadera
 2. Men varför? Är det endast för att det traslar? ser inte riktigt vitsen... Men visst funkar det för dig så kör på det.

  Freddan

  SvaraRadera
 3. Det började med att jag var tvungen att pröva en annan lina än Maxima. Något blev helt fel och jag funderade om spö och lina inte lirade. Rotade fram några artiklar,videoklipp och kollade hur andra tacklade upp.
  Då var det två saker jag gillade som bla. Scotthorne och Ambrus påpekade.I våras gick jag ut och testade några varianter och då även det jag kallar "darten".
  Det hela ledde till att jag pillade vidare och kom fram till att när man fiskar 30-45m ut; Grövre huvudlina ger mindre trassel, en bulk som flyger fram som en dart,tapera tafsen för att linan ska få en följsam landning att jag sedan har bulken på en grövre lina och vindar upp är för att jag ska kunna tackla upp snabbare. Har även lyckats loda in med bulken, jag flyttar flötet och lägger till tafslängd. Det fungerar med tunnalinor/trögtfiske runt 0,14m större fisk. Givetvis kör jag inte den här varianten i Götakanal då kör jag bolo ;)

  mvh Tikkanen

  SvaraRadera