måndag 5 augusti 2013

Orsa Match Open 2013 en plats för tanke och själ

Minns en ljummen sommar kväll när jag gick längs en stig mot en liten göl för abborrfiske när en urtids stämma sprakade gällt ur skogen. Detta är Dalarna allt kan hända, det finns så många vatten att fiska att under en normal livslängd hinner man knappt känna temperaturen i en promille av alla vattendrag.
Min bil var packad och dom 36 milen jag och sonen ( Harri ) hade framför oss skulle sluta i en kö av fylla och raggarbilar någon kilometer utanför Rättvik. När jag äntligen parkerat bilen utanför huset där min bror bott ett tag tog jag mig friheten att besöka Jörgen Storm som bor endast ett skott med röda Drennan bellan. Det blev ett varmt mottagande och vi beslöt att kolla tävlingsstäckan följande dag efter ett kort men genomgående snack om fisket i området.

Nere vi Storån anslöt vi oss till Kenneth"Lumber Jack" Lilja som hade hittat ett träd som störde fisket vid en pegg, bort skulle det med eller utan diskbråck (observera att proffesionella verktyg användes och inga personer kom till skada).
Lilja säkrar repen.

Mina guider Jörgen och Jr. Storm.

Gäddynglen levde farligt.
Det första som slog mig var arbetet som lagts ner för att underlätta fisket vid dom två vatten (Storån och Lillån) där tävlingarna gick. Det fanns stäm (som jag aldrig fångat förut),löja,abborre, mört, braxen och id att fånga från sektionerna A och B som låg vid det större Storån. Sektionerna C och D huserade löja,mört,abborre,braxen och id. Det var ganska stora individer av dom sistnämnda och värmen drabbade inte vikterna avsevärt, i Lillån sattes två bästa vikter rekord under tävlingshelgen och Storån höll hyfsad standard som väntat (se länk till resultat längre ner).

Lillån påminde och Nyköpingpiren med den lite bredare promenad bryggan


Storån såg ut som ett lugnparti till en älv.
Under lördags morgonen samlades alla fiskare vi campingen som låg beläget vid båda tävlingssträckorna. Det kom 31 sugna fiskare och flera hade rest långt från bla. Norge. Betena levererades av Tunabygdens egen Folke Andersson ( ett stort tack till Sucko som såg till att allt var väl paketerat) från Metmask AB.

Niklas Strengelsrud instruerade toppkits.

Lilja "The Organizer" gav oss instruktioner inför tävlingsstart.

Folke portionerar ut beten.

Swee var som en morgontrött iller.

"Byttan" Roger såg het ut.

A-Sektionen vid Storån.
Parkeringen av bilarna skedde 45 meter från strandkanten på A-Sektionen och man satt kungligt vid en ned klippt strand. Det var närmare vid B-Sektionen men där steg stranden lite så dom innersta peggarna var lite högre upp från vattenytan och dessutom djupare.
Waggler,feeder,långspö,bolospö och take-a-part fungerade utan problem, men vid högre vattenstånd kunde det strömma lite mer. Tydligen var ljusare mäsk populärt och hade tagit många skalpar, röda maggots var helt dominerande bäst fast mask lurade upp en del luns. Stäm eller dace som vi känner arten som via Engelska artiklar var en lustig fisk att fiska efter påminde om något jag sett våra kvalificerade hjältar fiskat efter utomlands under VM och EM (det var en miss att inte fota krabaterna).

Alldeles intill samlingsplatsen gick bryggan till C-och D-Sektionen (juniorerna hade en egen brygga och hjälp av en vuxen övervakare).Här fick man inte fiska feeder men det var inga problem med waggler eller bolo.
11 meters take-a-part gick bra men frågan är om man inte ska uppfinna 3 meters banksticken med v-roller eller någon annan fiffig lösning för att kunna fiska fullt ut. Tydligen hade stickymag fungerat genom tiderna för att lura upp dom riktiga lunsarna men jag tror att den som väljer sin favvo metod lyckas bra ändå. Trots den rådande hettan slogs vikt rekordet under Orsa Open två ggr. Först av Tonje Hauger och sen av Steinar Kallfoss (uttrycket "svenskdräpare" föddes).

Kirsti Oppdal Eriksson förbereder sig.

Lilja "The Fisherman" är redo för dag två.

Roger Järling såg laddad ut.

Skulle klippt mask fungera ?

Finn Willy Eriksson hade en bra dag med sina 11,5 kg.


Tommy Strengelsrud med fina 8,7 kg.

Champion of the day var Steinar Kalfoss med sina 15,6 kg från Lillån.
Endast det varma vädret gjorde att man lätt kunde göra bort sig med mäskning och betes presentation och några peggar var lättare att läsa i Lillån. Storån hade oxå sina "golden pegs" men i det stora hela var det kul att få tackla nya problem eller utmaningar (som raggare i Rättvik).Tonje Hauger skulle fiska upp 25 kilo från Storån medans Steinar Kalfoss putsade upp rekordet i Lillån under andra dagen !

Roger Järling kom slutligen två efter sin dunderinsats från första dagen och iskalla approach andra dagen.

Steinar Kalfoss tog emot en sektions seger och...

Tommy Strengelsrud klättrade andra dagen...

Rolf Andersson tog tredjeplatsen.

Niklas Strengelsrud klättra oxå andra dagen...

Det var glada miner bland juniorerna Oskar Storm och kamraterna.Men den som skulle bli 2013 års "svenskdräpare" var ingen annan än Steinar Kalfoss, Grattis !


Winner gets it all !

På kvällen var det middag med utlottning av fina priser från bla. Metebutiken.se

Här finner ni resultatet


 Ett Stort tack till Storm,Lilja,Sponsorer,Arrangörer,Skogsarbetare,Stäm och Betesmånglare...vi ses 2014 !1 kommentar:

  1. Väl skrivet, Johan :-) Välkommen tillbaka 2014 :-)

    SvaraRadera