måndag 27 augusti 2018

Dino - Flöten

Någon gång för 6 år sedan gjordes en resa via en liten by i England. Här skulle vi träffa en flötes säljare Attila Adam av det Ungerska märket Dino.

Denes "Dino" Lorincz känd inom ungerska tävlingsmetet, även internationellt är grundaren av Dino Floats.

Jag hade redan fiskat med ett större urval flöten från deras sortiment, alla flöten välgjorda med superb finnish. Inför resan skulle vi testa karpflöten som används i olika karpdammar med lyckat resultat.

Tyvärr upptäcker jag att delar av sortimentet verkar ha blivit beställningsvaror eller utgått.

Efter 6 år har jag testat ett 20-tal olika varianter för att slutligen själv använda 8 varianter.


En variant av "windbeater" känsligt flöte för braxen fiske.
Har förmodligen ersatts av  Long Bream.

Roach Royal och Roach Cesar för fiske efter mört i kanaler.

Iris för känsligt fiske, som kan kombineras med lyft för att liksom "jigga" betet.

Super Carp verkar ha gått ur sortimentet, men är ett suveränt "on the drop flöte".

Albo det röda flötet till höger används för löjfiske, Memo till vänster för småfisk med lätta långspön.

EA Champion 2004 framtaget med Erdei Attila för fiske i strömmande vatten.

Sortimentet är enormt brett.
Super Carp under en blåsig dag, otroligt stabilt.

 Det skulle ta 6 år av test och fiske nedan följer mina val av flöten.

När man tävlar söker man efter enkelhet, känslighet och ett plus är hållbarhet. Sanningen är att endast 3 flöten har gett med sig och det är dom jag använt flitigast under fiske i Fyrisån.
Många kanske reagerar på att jag nästan endast använder metal steem, men i verkligheten gör jag inte detta. För stabilt fiske och snabb betes presentation tycker jag det fungerar bra.

Ovo är det flöte jag använt mest till allround fiske, med sin medium tunna antenn och metal steem.
Flötet fungerar kanon från vikterna 1-1,5 gr och är otroligt hållbart, det var även det första flöte som fick sätta livet till efter 3 års användning.

Premier skiljer sig aningen med en tunnare antenn och används för mindre beten som pinkes eller bloodisar. Här har jag använt vikterna 1-2 gr och även detta flöte är otroligt hållbart.
(på bilden nedan har jag monterat en grövre antenn på den tunnare antennen)

Magic verkar ha trillat ur sortimentet och om det är fallet fick man en tår i ögat. Ett fantastiskt flöte med en väl synlig tunnare och lite längre antenn. Perfekt för fiske efter skimmers och braxen där man ser minsta lilla lyft napp. Har fiskat dessa kring vikterna 1,5- 2,5 gr och är otroligt nöjd. Med lite tur heter flötet Nasus numera.

Super Carp kanske även den utgången (som tur har jag ett lager). Använder detta flöte från vikterna 0,75-2,5 gr och speciellt när man fiskar "on the dropp", alltså då när man "loosefeedar" maggot eller casters med slangbellan. Många undrar kanske varför, men det går att få ett näst intill perfekt fall genom vattnet. Även under blåsiga dagar fungerar dom tyngre vikterna för att ha ett stabilt flöte i vågorna. Den har en ganska grov kolfiber steem och hyfsat grov antenn.
Med grövre lina 0,18-0,20 har jag även fiskat på grunt vatten 1-1,5m efter grovfisk med bra resultat.

EA Champion 2004 är flötet där linan går igenom kroppen och kändes klumpig innan jag till sist förstod användningsområdet. Flötet togs fram för ett speciellt VM i strömmande vatten, jag har själv använt det i Lidan och Halascka Open. Tanken är förmodligen ett super stabilt flöte som man kan hålla emot eller sakta släppa nedströms med större beten såsom mask. Jag använder dessa från 2,5-8 gr beroende på ström och djup. Jämförbart är att man kan använda 8 gr mot ett 10-12 gr plattflöte utan problem.

Carbon Slider är ett fantastiskt slider flöte som är otroligt lättkastat och hållbart. Har fiskat med detta i sjöar och kanaler från djup mellan 2-10m. Den tunna antennen är väl synlig och känslig, skulle nog säga att den var lite av en föregångare till utvecklingen till dom carbon sliders som finns på marknaden.

Master en liten knubbis för dom kortare avstånden med otroliga kalibrerings möjligheter tack vare det speciella antennen som följer med. Jag har varit otroligt nöjd med hur snabbt man upptäcker till ex. lyftnapp. Har sett den användas i Götakanal och kan tänka mig den som perfekt i sjöar kring 2-2,5 m djup i samband med braxen fiske.


Slutligen vill jag bara säga att alla flöten är bra och helst ska dom sjunka ofta, vill man beställa flöten fungerar det under länken nedan. Vill man läsa om hur det var att fiska i kommersiella karp dammar i England så tog jag med den länken oxå.

                                                                    The Best Floats

 Match Anglers United 2012 UK tour

Super Carp 0,75-2,5 gr
Premier 0,3-3 gr
Magic
Ovo 0,3-1,5 gr
EA Champion 2004 0,5-10 gr

Carbon Slider 4-14 gr
Master 4-8 gr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar